sâmbătă, 30 iulie 2011

MURATURI - Castraveti murati in saramura

RETETA I.
Se aleg castraveti mici, de culoare verde-inchis, foarte proaspeti deoarece cei vestejiti se inmoaie la murat. Se spala bine in apa multa, se taie coditele, apoi se asaza pe o planseta curata, inclinata, ca sa se scurga de apa.
Se sorteaza castravetii dupa marime si se aseaza in borcane separate, cei mici de cei mari. In borcane bine spalate si scurse de apa, se presara mai intai cate un pachet de boabe de mustar si marar uscat cu floare, apoi se asaza castravetii unul langa altul, de preferat in picioare ca sa incapa mai multi. Se poate intrebuinta si usturoi care da gust deosebit castravetilor. La un borcan mare de muraturi se pun 2-3 capatani de usturoi. Deasupra se adauga crengute cu frunze de visin, de telina si marar uscat cu floare.Se asaza apoi intr-o tava metalica pentru a nu se sparge.
Se prepara o saramura din 50g(doua linguri) de sare la un litru de apa si se asaza pe foc. Cand clocoteste, se toarna peste castraveti umpland gatul borcanului deoarece atunci cand se raceste saramura scade. Se leaga borcanul, sau se pune capacul etc si se lasa pana se raceste , dupa care se aseaza la locul de depozitare.
In cazul in care locul de depozitare este rece se recomanda asteptarea inceperii fermentatiei, deoarece la rece patrunde sarea in castraveti si fermentatia se produce prea lent.

RETETA II
Se aleg castravetii, se spala si se scurg de apa. Intre timp se curata  si se amesteca crengute de tarhon, frunze de visin si de telina, frunze si radacini de hrean, marar uscat si usturoi. Hreanul se taie in rondele subtiri, iar cateii de usturoi se taie in doua pentru a-si lasa mai bine aroma.
In borcanul bine spalat si uscat se asaza mai intai un strat din amestecul de frunze de mai sus si apoi un rand de castraveti peste care se prasara iar frunze. Se repeta aceasta operatie pana ce se umple borcanul. Deasupra peste frunze se fixeaza doua scandurele pentru a tine castravetii in saramura.
Se prepara o saramura cu 2 linguri de sare pentru fiecare litru de apa si se pune pe foc. Cand clocoteste, se toarna peste castraveti si se acopera borcanul cu un tifon. Dupa 24 de ore se scurge toata saramura si se pune din nou pe foc. Intre timp, deoarece castravetii s-au mai lasat, se adauga altii care insa au fost opariti odata cu ceilalti. Dupa ce saramura a dat in clocot, se toarna in borcan. Se inchide borcanul si cand s-a racit se aseaza la locul de depozitare.
                                             Minunatia Zarinei cea dintai...........

RETETA III- Castraveti murati de vara
Se aleg castraveti proaspeti, verzi, nu prea mari. Se taie varfurile si coditele, se spala si se lasa sa se scurga de apa. Se asaza in borcanul bine spalat si uscat un strat de marar uscat cu floare si cativa catei de usturoi, apoi castravetii unul langa altul. Daca sunt mai mari, pentru a se acri mai repede se cresteaza in doua pe lungime. Se prepara o saramura mai slaba, adaugand la fiecare litru 35g sare. Dupa ce s-a dizolvat toata sarea, se toarna saramura peste castraveti, umpand borcanul pana in margine si se acopera cu o farfurie. Dupa doua zile se pritocesc. Se repeta operatia de 3-4 ori, din doua in doua zile, pana cand s-au acrit castravetii.
Pentru accelararea fermentarii(acritului) se poate aseza borcanul cu castraveti la soare.
                                             Minunatia Zarinei cea de-a doua!

Voi continua.............




4 comentarii:

Mihail spunea...

foarte util postul, mai ales ca anul acesta pretul de vanzare al legumelor nu acopera nici macar cheltuielile producatorului...asa ca este oportun sa facem multe dulceturi si muraturi... O singura remarca am: sarea sa nu fie iodata!

Zarina Ivanova spunea...

Buna Mihail, confirm sarea neiodata, am scris de fapt in articolul ce-l precede pe acesta ca sarea sa fie de ocna sau marina, neiodata. Noi o cumparam la saci adusa de la Ocne, bruta.
Mi-a placut Gradina piticilor!

Ana spunea...

Castravetii in saramura sunt de o mie de ori mai buni decat cei in otet. Chestiune de gusturi. Multam pentru retete, anul asta o sa incerc, sa vedem ce iese :)

KaBea spunea...

Mamaaa,ce bunatati pe la tine!Sunt tare buni castravetii de vara,dar anul asta nu am facut.Pup fetele frumoase.